New Light Through Old Windows,,,

Hoewel seks een veelbesproken onderwerp is en het vaak terug te zien is in de media, lijkt er toch nog een taboe op te heersen. Voor mij zelf is er geen enkele dag dat er niet over gesproken, gelachen of aan gedacht wordt. Wanneer je aan de buitenwereld laat blijken dat je eigenlijk niet zo vies bent van dit onderwerp, wordt je helaas vaak betiteld als zijnde en prostituee of een asociaal dier.

Waar ik wel eens een wenkbrauw voor op wil trekken isvoor die puberale opmerkingen dat op je 18e geen maagd meer mag zijn en binnen een week moet je de  “4” stappen naar seks, met je nieuwe vriendje hebben uitgevoerd want anders krijg je geen breezer bij het eerstvolgend gegeven rondje in de plaatselijke kroeg. Nu vraag ik me niet zo zeer af of het aan de “kinderen” zelf ligt dat ze zulke uitspraken doen want uiteindelijk is het op die leeftijd toch nog een kopie van het gedrag van een idool. Vaak een volwassen persoon. Maar juist door het kopieer gedrag, maken ze vaak keuzes waar ze op latere leeftijd vaak spijt van krijgen, omdat ze dan in een keer wel de ability hebben om te begrijpen wat voor consequenties sommige acties hebben. Maar hoe ga je zo’n kind behoeden voor foute gedachten? Het weghouden van alles en iedereen en je eigen orthodoxe manier van denken opdringen? Ik denk dat je dan je kind een hoop tekort doet gezien het zelf van fouten zal moeten leren.

Toch zegt iets me dat er een infiltratie van buitenaf plaatsvindt waar je als ouder weinig macht op uit kunt oefenen. We nemen een media als zijnde tv. En dan met name de zenders TMF en MTV. De meest walgelijke nummers komen trillingsgewijs in de hoofdjes van kinderen die een jaartje of tien zijn. Begrijp me niet verkeerd, in de jaren vijftig werd er ook al over seks gezongen maar dan wel zo metaforisch dat een kind van tien niet bepaald zou begrijpen waar het nummer over zou gaan. Ik kan me nog wel herinneren dat ik het nummer More, more, more van Andrea True Connection uit volle borst meezong en nauwelijks ook maar enig idee had van wat ik uit aan het kramen was. Een stukje van de tekst voor de oldies foben onder ons:

More, more, more
How do you like it, how do you like it

And if you want to know
What it means to me
Just hear the rhythm grooving
Get your body moving
Baby you know my love for you is true
Any time you want to
Do what you gotta do

Een volwassen persoon zal vast in zijn vuistje gelachen hebben op het moment dat ik dit nummer meezong maar hij of zij zal ook direct geweten hebben dat ik niet wist waar het over ging. Je zou namelijk ten alle tijden iets anders van deze tekst kunnen maken.

Maar dan komen we bijvoorbeeld bij een nummer van Nickelback uit genaamd S.E.X. . Voor de titel zouden we nog een verklaring kunnen geven als zijnde een afkorting maar dan komt de tekst:

S is for the simplety
E is for the ecstasy
X is just to mark the spot
‘Cause that’s the one you really want

Yes, sex is always the answer, it’s never a question
‘Cause the answer’s yes, oh the answer’s yes
Not just a suggestion, if you ask a question
Then it’s always yes, yeah

Hier kun jij een kind niet meer gaan wijsmaken dat dit nummer niets met seks vandoen heeft. En elk kind leert op een heel mysterieuze wijze dat seks toch een magisch woord is wat je tot je 16e niet uit mag spreken. Maar wat het woord seks inhoudt, zal voor hen een raadsel blijven tot ze regelmatig eens een keertje naar TMF kijken. Tila Tequila organiseert orgies in een champagne bad en dat op een tijdstip dat je als ouder net overschakelt om te zien of er nog meer op tv te zien is voor je kind. Van Bert en Ernie naar soft-porn. Als we dan toch al bezig zijn op dat tijdstip om onze pornografisch zoekende breinen te voeden, kunnen we er net zo goed een combinatie show van maken:

Zijn we dan nog niet altijd als land verantwoordelijk voor wat wij onze jeugd voorschotelen? Als ouder kun je gewoonweg niet 24/7 bij je kind zijn en letten op wat hij of zijn voorgeschoteld krijgt. Daarnaast zal de ene ouder het goedkeuren dat TMF opstaat en de ander zelfs Sesamstraat nog afkeuren. Toch weten we allemaal heel goed dat sommige keuzes niet aan een kind besteed zijn. Hier dient een goede opvoeding aan vooraf te zijn gegaan. Let wel, met opvoeding bedoel ik dus bijvoorbeeld ook het handelen van een meester of juf op de basisschool. Want wát is seks nu eigenlijk? Hoe vaak bespreekt men het wat nu eigenlijk met zijn kind in plaats van alleen het afkeuren laten blijken? Algemeen is bekend wanneer je tegen een kind zegt iets niet te doen zonder een fatsoenlijke reden, ze het toch gaan doen.

Vaak zal het voor ouders ook een dilemma zijn wat je nu eigenlijk gaat zeggen. Dat papa en mama zo ontzettend veel van elkaar hielden en dat jij er als kind uit voortkwam? “Maar mama, wie is papa dan?” Daar sta je dan als alleenstaande moeder met je mond dit keer vol van tanden.

Er is niet maar één definitie voor seks. De een ziet er copulatie in en de ander een wilde nacht vol kaarslicht en Barry White. Maar wat de media ons vaak voorschotelt zijn taferelen als pimps met hun hoertjes aan hondenlijnen. Wij, als normaal en gezond denkende volwassenen, kunnen een onderscheid maken tussen dit toneelstuk en de realiteit. Helaas geldt dit vaak niet voor onze jongste generatie pubertjes. Gelijksoortige taferelen spelen zich af op een schoolplein en Juffrouw Annie zit met haar handen in het haar want optreden mag ze niet want dan komen de boze ouders haar eens even op de vingers tikken. Maar weten de ouders zelf überhaupt wel wat hun kinderen zien? Hoe vaak kijk jij met je kind mee naar tv en maak je daar een half uur tijd voor? Het gebeurt niet omdat er gewoonweg geen tijd meer voor is. Kinderen voeden zich in die uren zelf op door eigen conclusies te trekken uit de beelden die ze te zien krijgen en door hun gebrek aan levenservaring trekken ze helaas vaak de verkeerde conclusies.

“Het is gemakkelijker voor een vader vader en voor een moeder moeder te zijn dan voor een kind kind.”

Fernand Auwera 1929 – Heden

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *